Krop & Bevægelse
Udviklingen af dit barns sanser og motorik er afgørende for dets almene udvikling. Når vi på Forældrefundamentet taler om ”Krop og bevægelse”, taler vi om udviklingen af barnets evne til at bruge sine sanser (sanseintegration) og kroppen både fin- og grovmotorisk til at bevæge sig, lege og udforske verden alene og sammen med andre.
Det er altså i forhold til udviklingen af dit barns sansemotorik, at du kan medvirke til, at dit barn mestrer sin krop, både når det skal bruge sin grovmotorik og sin finmotorik, og at det får gode forudsætninger for evnen til at koncentrere sig og på sigt at lære i skolen.
Med et medlemskab i Forældre Fundamentet vil du modtage vores
Omfangsrige samling af viden
Ugentlige nyhedsbreve
Forslag til aktiviteter
Utallige informative videoer
Forslag til legetøj
Hvordan kan Forældre Fundamentet hjælpe dig?
Det kan være tidskrævende at finde den bedste viden om børns udvikling af sanseintegration og motorik og få den læst. Forældrefundamentets tema ”krop og bevægelse” er baseret på viden fra teori og forskning, som anvendes af pædagoger, psykologer, talepædagoger, ergoterapeuter m.fl. Det er derfor nemt og hurtigt for dig at få den vigtigste viden om sanse-motorik som er relevant for dit barn, da vi sender aldersspecifik viden direkte til din mail. Du får også viden om hvordan du kan støtte dit barn sansemotoriske udvikling og forslag til lege, aktiviteter og legetøj.
Temaet ”Krop og bevægelse” er opdelt i fire undertemaer:
Kroppen
I gang med at lære om min krop
Det er vigtigt at dit barn udvikler dets kropsbevidsthed. I temaet får du viden om dit barns begyndende udvikling af kropsbevidsthed.
Sansemotorik
Trille, Krybe, Kravle, Gå ...
Dit barn skal i løbet af sit første leveår lære en masse grovmotoriske færdighed.
I temaet får du viden om udviklingen af dit barns grovmotorik, fra det starter med at ligge på maven som spæd, til at det begynder at gå ved 1-års alderen. Du får også viden om udviklingen af dit barns sanseintegration, og hvordan dit barn via krop og hjerne tolker sanseindtryk, og bruger indtrykkene til at forfine bevægelser, så det kommer til at mestre sin krop.
Finmotorik og sansning
Røre, Holde, Gribe, Dreje, Skille ad ...
Motorisk leg
Nysgerrighed, Kigge, Undersøge, Vælte ...
Leg er vigtig for dit barns udvikling.
I temaet får du viden om, hvordan dit barn bruger sine sanser og motorik til at lege og gennem legen udfordre sig selv.
Hvad er sanseintegration?
Sanseintegration og motorik – hvordan hænger det sammen?
Hvordan påvirker udfordringer med sanseintegration og motorik mit barn?
En god sanseintegration og motorik har stor betydning for dit barns øvrige udvikling. Et barn med sansemotoriske udfordringer vil ofte opleve, at det er sværere at følge med kammeraterne på legepladsen. Det kan betyde, at barnet trækker sig fra at deltage i lege med andre børn, fordi det oplever at det ikke mestrer de motoriske krav, som legene stiller. Når barnet fravælger fysiske lege med andre børn, indgår barnet i mindre grad i børnefællesskaber, og risikoen for ensomhed, mobning og overvægt øges. Når barnet oplever, at det har svært ved at indgå i fysisk krævende lege, og at det ikke er en del af børnefællesskabet, daler barnets selvtilliden. Lavt selvværd og følelsen af at være udenfor har stor betydning for barnets indlæringsevne og videre udvikling. Sansemotoriske udfordringer kan derfor påvirke barnet i høj grad både socialt, fysisk, følelsesmæssigt og kognitivt.
Danske børn har udfordringer med motorik
En dansk undersøgelse fra 2020 viste, at 10 % af undersøgelsens 16.686 børn ved 8-10-måneders alderen havde forsinket motorisk udvikling. Samme undersøgelse viste også at ved overgang fra børnehave til skole, havde 6 % af 7.255 børn motoriske udfordringer. Undersøgelsen viste også, at drenge i højere grad end piger har motoriske vanskeligheder.
Derfor er der god grund til at du er opmærksom på dit barns motoriske udvikling, og følger med i, om dit barns udvikling forløber, som den skal.
Forældrefundamentet tilbyder dig viden om dit barns motoriske udvikling, så det er nemt for dig at følge med i, hvad dit barn skal udvikle, hvornår og hvorfor.